fredag 18. februar 2011

Fange av tilgjengelighet?

Er du alltid tilkoblet?
Tilkoblet, online, tilgjengelig, tilstede, fastlåst - Fanget?

Jeg sjekker inn på facebook places. Jeg twittrer det jeg tenker. Jeg har samtale venter og mobilsvar, SMS og MSN. Jeg svarer på e-post allerede etter fem minutter. Jeg har all verdens informasjon tilgjengelig for hånden til enhver tid. Hva skjer når jeg ikke svarer? Når jeg skrur av og blir borte?

Jeg har gjort et bevisst valg. Jeg er bevisst på at jeg er tilgjengelig og synlig. Jeg har profiler på all verdens nettsamfunn og er stort sett veldig tilgjengelig.

Dette har sine fordeler. Alle mine venner og bekjente kan få kontakt med meg umiddelbart stort sett hele døgnet, alle uker, hele året. 

Derfor krever jeg noe tilbake.

Det jeg krever er at jeg skal kunne koble meg av, koble meg ut, skru av eller ikke svare. Dette er kontroversielt i min omgangskrets. I 1990 ville ingen reagert på at de ikke fikk tak i meg, men i 2011 er det av en eller annen merkelig grunn slik at jeg skal være tilgjengelige hele tiden - bare fordi teknologien tillater det.

Jeg har valgt å ikke være fange av teknologien. Jeg er stort sett tilgjengelig som få, men har da også kontroll og velger selv når jeg skrur av og ikke er tilgjengelig. Jeg er ikke død mamma, jeg leverer prosjektet sjef, jeg er ikke sint kjære, jeg har ikke slutta å bry kompis meg eller være glad i deg pappa.

Jeg er bare på fisketur. Har en god samtale. Har sex. Drikker øl. Ligger i en blomstereng. Spiser frokost. Leser avisa. Jeg er utilgjengelig. Jeg er ikke interessert i å snakke med deg - akkurat nå.

Lev med det. Jeg ringer deg når jeg kobler på igjen.
Blogglisten

3 kommentarer:

  1. Når du et i vannet merker du alle vibrasjoner du er koblet til alle andre som er der. Men av og til når du har vært i vannet for lenge blir du skrukkete og da er det godt å gå opp på land igjen for å tørket. Nyte solen å la vinden stryke kroppen din. Fort blir det ensomt på land. Da snart stuper jeg ut i vannet, for å igjen prate med sjøhester og sverdfisk.

    SvarSlett
  2. Så godt at vi er flere. For både vår egen og omverdenens skyld. Man er jo ingen god samtalepartner, smspartner eller twitrer mens man har sex, svømmer eller hviler middag. Kvalitetsinformasjon fremfor informasjonskvantitet er noe alle er tjent med, selv om det kan være ergerlig å vente på epost.

    SvarSlett