lørdag 15. oktober 2011

Livet er meningsløst

Jeg leser mange steder at folk har stilt seg det klassiske spørsmålet "Hva er meninga med livet?". Mange gir også fasitsvar. De tar feil. Livet har ingen mening.
Livet står foran oss, helt tomt, som et blankt ark med farvestifter. Vi kan male svart og meningsløst, eller vi kan male fargerikt og meningsfullt. Jeg sier ikke dette bare for å være vrang, men for å understreke poenget mitt. Meninga kommer ikke fra noen gud, den er ikke styrt av en naturlov. Mening er det vi sjøl som må skape.

Ut over det å tjene penger til livets opphold og skaffe seg ressurser til mat og tak over hodet, kan vi bedrive meningsfulle aktiviteter.

For noen handler det om å spise godt og elske. For andre handler det om å se barna sine vokse opp eller å tilbringe kvalitetstid med kjæresten. Arne Næss fant stor mening i å tilbringe tid i naturen og Olav Thon finner mening i å skape arbeidsplasser. Selv finner jeg stor mening blant annet i å plukke sopp og "løse verdensproblemer" sammen med min gode venn Eirik. Jeg ser mening i å bidra til samfunnet rundt meg, og i å lese bøker som kloke mennesker har skrevet for å utvikle meg selv.

Livet kommer til oss uten forhåndsdefinert mening, men med et kjempepotensial til å gjøre oss selv til lykkelige vesener.

Dette tankekartet er utarbeidet sammen med studenter som ble spurt om hva de mente var viktig her i livet. Svarene skal brukes som en del av rammeverket for den personlige utviklingsindeksen i Panterne, et arbeids- og livstreningstiltak for personer på vei ut av rusavhengighet.


Utnytter du ditt livs potensiale til det fulle? Hva finner du meningsfullt, og hva gjør du for å fylle livet ditt med mening? Kommenter gjerne under bildet hva som er viktig for deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar