torsdag 22. mars 2012

Hvem nyter blind tillit?

Menneskerasen har utviklet stor tillit til fremmede mennesker gjennom evolusjon. De med anlegg for å ukritisk stole på alle har blitt lurt, drept og rensket ut, mens de som aldri stolte på noen ikke fant jaktkamerater.

Du virker litt rar og frekk hvis du spør taxisjåføren om å få se førerkortet hans. Du regner med at kokken ikke spytter i maten og forutsetter at hjertekirurgen verken er fyllesyk eller har strøket i relevante fag før han ber sykepleieren om skalpell og arteriepinsett.

I denne møteulykka omkom
to unge sjåfører da den ene
kjørte over i feil kjørebane.
Videre stoler du blindt på at de andre bilistene holder seg på sin side av den gulestreken som skiller 90-sone én vei fra 90-sone den andre veien. Du vet den andre med forsett eller ved en glipp kan forårsake en smell på 180 km/t, men samfunnet er slik ordnet at vi rett og slett ikke tenker så mye på slikt. Vi velger å stole blint på folk. Alternativet er å stenge seg inne i en kjeller.

Designerne bak kiosken forutsetter at du ikke tar avisene ytterst og stikker av selv har plassert kassa innerst. Du regner med folk har vaska seg på hendene etter toalettbesøk når tar de i hånda og hilser, og du regner med de er ærlige når de forteller hva slags utdannelse de har. Vi har anlegg for å stole ganske blindt på det folk forteller oss.

"Har du studentrabatt da?" sa vekteren ved Flytoget til meg når jeg kjøpte bilett i dag. "Jepp", sa jeg. "OK!", sa han. "Vil du se det?", sa jeg. "Nei, jeg stoler på deg" svarte han. Jeg spurte hvorfor det. Han forklarte at hvis jeg hadde sagt "Eeh, ja, vent litt, jeg skal lete..." eller "Neeei, det har jeg glemt" ville jeg ha løyet.

Jeg sa "jepp" og han stolte på meg. Han visste nok ikke at han snakket med en luring som med ujevne mellomrom ber om A3-ark og tusj i resepsjonen på hotell han ikke bor på og uten større samvittighetskvaler setter kofferten inn på samme hotell før han går ut på byen.

Jeg ville opplevd hotellfolka som svært frekke hvis de faktisk våget å stille spørsmålet "Er du gjest her på hotellet?". Senest i dag brukte jeg toalettet på Scandic Byporten i Oslo fordi jeg vet at alternativet ved Østbanehallen koster ti kroner. Jeg trives godt med tilliten jeg nyter i hotellresepsjoner.

Hoverpersonen i filmen
"Catch me if you can" snakket
seg til usannsynlig mye.

Men er plottet egentlig helt
usannsynlig?
Etterpå reiste jeg med fly fra Oslo til Trondheim. Verken i sikkerhetskontrollen eller i gate 31 var det noen som tvilte på min forklaring om at telefonen med referansenummeret var tom for strøm og at alt som kunne bevise hvem jeg er var i lommeboken som var borte vekk.

For alt de visste kunne jeg vært en ettersøkt terrorist. Nå sitter jeg på flybussen hvor sjåføren godtok at jeg ikke hadde bevis. Semesterkort spør de aldri om.

Hvem i samfunnet vårt er det som nyter en slik utstrakt og blind tillit? 

Vel. Det er mulig jeg tar meg selv høytidelig her, men jeg tror at det å være en over gjennomsittet velartikulert og tidvis svært høflig ung mann med hatt og blazer bidrar sterkt til mine muligheter i livet.

Med andre ord; hadde jeg hatt rumensk utseende og slitte klær kan du banne på at SAS-dama med Luis Vitton fra topp til tå ikke hadde sluppet meg på flyet uten å se legitimasjon, billett eller referansenummer. Jeg hadde ingen av delene, men fikk sete 23B og ble ønsket god tur.

Dette er praktisk for meg, men jeg skulle ønske at alle mennesker i Norge kunne nyte samme tillit som meg - bare fordi de er mennesker.
Hvor blindt ville du stolt du på
historien til en rumensk tigger?Og ta sjansen. Gi folk en mulighet til å vise seg tilliten verdig. Det gjør jeg på min arbeidsplass, Panterne.

Legg gjerne inn en kommentar hvor du litt ærlig forteller hvem du har utvist tillit til eller hvem du har valgt å ikke stole på - og hvorfor!

1 kommentar:

  1. Helt enig med deg, Chris. Samtidig, tillit er en ting som vi må passe på å ikke misbruke. Det er som konto i banken: vi kan ta litt mer enn vi ha tilgjengelig, men da må vi plassere penger tilbake når vi har dem. DVS. vi kan ikke lyge i utgangspunktet...

    SvarSlett