tirsdag 27. august 2013

Hva er en gründer?

I mai 2011 skrev jeg om hvordan jeg var litt redd fordi jeg skulle ut på reise, og visste at når jeg kom hjem, hadde jeg ikke bolig eller inntekt, kun en idé som jeg håpte skulle bli et selskap.

Senere den høsten skrev jeg om hvorfor Panterne skulle være et aksjeselskap. I januar 2012 ble selskapet stiftet med et profesjonelt styre og grundig gjennomtenkt forretningsplan. For meg handlet det å starte et selskap om mer enn penger, det handlet om å gjøre noe som føltes riktig og meningsfullt. Jeg spilte kortene høyt, skrev blogginnlegg om sosialt entreprenørskap og skapte mye blest om Panterne, selskapet som skulle gi jobb til tidligere rusavhengige.

Det var derfor veldig vanskelig da jeg allerede samme høst, i november, måtte komme med den litt vanskelige meldingen om at det ikke gikk. Vi måtte legge ned driften i Trondheim og legge selskapet i dvale. Du kan godt si jeg hadde lært min egen lekse om å gå på en skikkelig smell og lære noe av det.

For meg var det like mye en personlig smell. Jeg var Panterne-Chris og gründer. Hvis Panterne var i dvale og jeg ikke var en gründer, hva var jeg da? Det tok et halvt år å finne ut.

I min søknad til entreprenørskolen ved NTNU en tid tilbake skrev jeg følgende:
"Det som definerer en entreprenør er hvordan hun reiser seg etter et fall. For meg er en entreprenør en person som ikke bare sier ifra når noe ikke fungerer, men gjør noe med det. Entreprenøren ser utfordringer før andre, men er således også i stand til å se fremtidens løsninger. 
Videre setter entreprenøren i gang med en gang, tar et steg lenger, overbeviser andre og bygger team. Entreprenøren går i sikksakk når det trengs, hun reiser seg når hun har falt, og hun gir seg ikke før hun har nådd målet. 
Entreprenøren endrer reglene hvis en løsning synes umulig og tråkker opp nye stier i stedet for å følge gamle."
Våren 2013 satt jeg litt og venta på at noe skulle skje, på at jeg skulle møte de "rette menneskene", mens Panterne lå i dvale. Det var derfor veldig heldig at Jørgen Veiby tok kontakt med meg. Vi møttes på Tullins Café 30. mai i år. Jørgen ba meg fortelle om Panterne og hvorfor det ikke gikk.

Når jeg var ferdig så han på meg og sa:
"Chris, det her er en alt for god idé til å legge i skuffen".
Jeg tok Jørgen på ordet.

Sammen har vi nå satt i gang prosessen med å rekruttere et gründerteam som skal skaffe tillatelser og penger, åpne dører inn i behandlingsinstitusjoner, lage en markedsføringsplan, selge abonnementer, strømlinjeforme et logistikksystem, skaffe en varebil, bygge om en varebil, lage rutiner, innrede ei "panterstue", få møkk på hendene, rekruttere tidligere rusavhengige inn i faste stillinger, lage regnskap og skrive rapporter, selge flere abonnementer, rekruttere flere pantere, reise på turer sammen, ha det gøy og lære masse mens de gjør det.

Vi skal finne teamet som skal bygge Panterne Oslo.
Hjelp oss å spre ordet ved å dele kampanjen vår på Facebook og Twitter.Er du en av de vi leter etter? Legg igjen ditt nummer her, så ringer vi deg opp!
Kontakt oss for mer info:
Jørgen Veiby, telefon 481 50 253, jorgen@panterne.no
Chris Klemmetvold, telefon 481 13 293, chris@panterne.no.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar