mandag 16. juni 2014

Start med én dårlig idé!

Dette innlegget er krysspostet i Innocos Blogg.

Helt ubrukelig idé
For noen år siden reiste jeg land og strand (mest land) for å rekruttere studenter til NTNU. Det var ofte lenge til søknadsfristen for opptak til høyere utdanning og av og til vanskelig å få elevene i modus. – Vi trenger ikke å tenke på det ennå, det er jo seks måneder til fristen, sa enkelte.

Vel, kanskje det er seks måneder til fristen, men dette handler om hva du skal våkne opp til, ikke bare de neste 3 eller fem årene i livet ditt. Det kan ha stor innvirkning på hva du gjør mesteparten av din våkne tid frem til du pensjonerer deg. Livet er ikke tilfeldig.
Når elevene forstod viktigheten av valget ble de raskt usikre. – Ja, hva skal jeg velge da? Svaret mitt var enkelt. Legg inn en søknad med et helt tilfeldig studie. Elevene kan endre valget helt frem til fristen (15. april), og hvor mange ganger som helst. I tillegg kan elevene, hvis de legger inn flere (inntil ti) valg, justere prioriteringen mellom disse hvor mange ganger de vil frem til den endelige søknadsfristen på sommeren (1. juli).
Psykologien er så enkel at selv de dummeste elevene skjønner det. Når de har lagt inn tanntekniker vet de at de ender som tanntekniker hvis de ikke bytter. Så da bytter de tidlig hvis de ikke vil bli tanntekniker. Jeg har snakka med flere som etter å ha snakka med meg først har bytta og omprioritert mange, mange ganger. Poenget er å sette i gang tankeprosessen.
Neste gang noen spør hvor dere skal spise lunsj, kanskje du kan foreslå Mc Donalds? Da skal du fort se idéene kommer. Hva med neste gang dere skal velge en foredragsholder? Finne en løsning på et viktig problem? Velge software? Kjørerute? Kurslokaler? Markedsføringskanal? Ny strategisk allianse? Ny produktportefølje?
Dårlige idéer setter hjernen i gang. Så start alltid med én dårlig idé.
Innlegget er inspirert av John Bell hos Medium.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar